Christien

In de strenge winter van 1963 maakte ik het gezin van mijn geliefde vader en moeder, zussen en broers, compleet. Ik groeide op in het Zuid Limburgse heuvelland en nog steeds voel ik me aangetrokken tot glooiend en bergachtig landschap.

Elke berkenboom die ik zie, herinnert mij aan de prachtige berken die als een zacht wuivende drie-eenheid onze achtertuin sierden. Voor mij was het een magische plek, waar ik stilte en vrede ervoer.

Na de middelbare school, werd ik student aan de opleiding Communicatie in Eindhoven. Hier liggen de wortels voor mijn grote voorliefde voor het schrijverschap. Beeldend schrijven. Praten, op papier. Later, ontwikkelde zich ook het beeldend spreken, via het geven van lezingen en het leiden van meditaties.

Dankbaar, kijk ik terug op de opleiding Holistisch Kindertherapie, die ik volgde tijdens de prilste kinderjaren van onze drie zonen. Terwijl ik leerde over eigentijds ouderschap, ontwikkelde ik mij als mens.

Vanaf eind jaren ’90 volgde ik vele cursussen, in de spirituele sfeer. Het tekstschrijven ging naar de achtergrond en ik startte een praktijk als levenscoach, waar ik cranio-sacraal behandelingen gaf.

In januari 2022, gaf ik ruimte aan iets wat mij immer fascineerde: de dood. Uitvaarten en begraafplaatsen trekken mijn aandacht. Hoewel er verdriet is, ervaar ik ook een diepe Stilte en ben ik mij bewust van iets Groots, dat ons als mensen verbindt. Iets, waarin wij allen hetzelfde zijn. Iets, dat ons verheft, voorbij het denken.

Een kleine zoektocht op internet, bracht mij bij GaandeweG Uitvaarteducatie. Ik schreef mij in, voor de open dag. En een paar weken later startte ik de opleiding Ritueelbegeleider bij uitvaarten, die ik op 5 juli 2022 succesvol afrondde.

Van januari 2022 tot april 2024 heb ik als vrijwilliger in een Hospice gewerkt. Ik beschouw het als een voorrecht, dat ik er in deze afrondende levensfase, voor mensen heb kunnen zijn. Het is bijzonder te ervaren, dat ieder mens een geheel eigen, unieke visie heeft op sterven en ook op een eigen wijze overgaat.

Daarom, voor ieder mens een uniek afgestemd en betekenisvol afscheid, dat recht doet aan het leven van de overledene én aan het proces van de naasten.

Het leven is geleefd,
het heeft ertoe gedaan.
Het was de bloem voor
de vrucht van vandaag,
die ons naar morgen leidt.

(Christien Boosten)

christien boosten ritueelbegeleiding