Blog

In Liefde verbonden

Het lijkt lang geleden, dat mijn vader overleed. Het was augustus 1993 en mijn dierbare vader ging heen, terwijl ik nieuw leven in mij droeg.

De laatste maanden van vader ’s ziekzijn huilde ik Oceanen van verdriet. Het was niet te bevatten dat mijn vader er op een dag niet meer zou zijn. Ik had de overtuiging dat mijn ouders onsterfelijk waren, in de letterlijke zin van het woord. Ik dacht dat ze er altijd in mensengedaante, zoals ik ze kende, voor me zouden zijn. Het beeld van vader in maatkostuum met stropdas, kon ik onmogelijk laten overschrijven door mijn vader in pyjama in een ziekenhuisbed.

Ondanks de pijn en het onvermogen de sterfelijkheid in de ogen te zien, ervoer ik een diep besef van het prille leven onderweg náár de Aarde en het verjaarde leven onderweg ván de Aarde. Het intrigeerde me: ‘geboren worden en sterven’. Voor mijn gevoel, lag het zó dicht bij elkaar; de zwangerschap en het stervensproces van vader. De diepere boodschap, zou zich in de loop der tijd ontvouwen.

Enige tijd na vader ’s heengaan, liep ik in het ouderlijk huis de trap af naar de garage. Het leek of ik bij elke trede, de voetsporen van vader beroerde. Ik opende de deur naar de garage en zag de auto, waar hij niet meer in reed. Ik zag de wandelschoenen en de wandelstok, die hij niet meer gebruiken zou. Vader, flitste het door me heen, is gegaan, met NIETS. Alle spulletjes waren er nog. En hij zou er niets meer mee doen. Ook deze waarneming, zou een diepere betekenis onthullen.

Vader ’s overlijden, had de dood léven in geblazen. Het fenomeen is bij me gebleven, zodat ik het kon bevragen, verkennen en bevoelen. En tot inzicht kon laten komen vanuit een ruimer bewustzijn. Ik ervaar het als een groots en uniek proces, waarbij ladingen rondom de dood verzachten en het leven zich verwijdt tot ver voorbij de Aarde.

De dood, het sterven, is van ons allemaal. Het is verweven met leven, hoe dan ook. Het leven kan stervensdruk zijn en dan gaat het doodgewoon, wat naar de achtergrond. Maar wanneer zich dichtbij, een overlijden voordoet, is dat het moment van ervaren van de dood. Het ervaren van een geheel eigen, uniek en kwetsbaar proces rondom leven, sterven en leven.

Op dit punt in úw leven, sta ik u graag terzijde voor een afgestemd en BetekenisVol Afscheid, ontsproten aan de Bron van Onvoorwaardelijke Liefde, die u met uw dierbare verbindt.

afscheid nemen ritueelbegeleider